perjantai 21. joulukuuta 2007

Päivä 26: Hyvää uskonnotonta joulua!

Sotamies, kortit pois!

Tapio Rautavaaran Korttipakka on hieno kappale ja melko yllättävä veto karaokessa. Tai no, ihan kamalaa uskonnollista soopaahan se on, mutta hieno on Rautavaaran tapa rullata r-kirjainta hurjasti sanoessaan "herrrrrrra sotatuomarrrrri" ja etenkin lopun kohdassa "tämä tarrrrrrina on tosi".

No, tänä jouluna emme muistele Jeesusta, emme Jumalaa, emmekä muutakaan henkimaailman höpöhöpöä. Kuten kaikki valveutuneet ihmiset tietävät, joulu on juhlana ja sanana vanhempaa perua kuin kristinusko, joten on epäreilua, että kristityt ovat omineet sen.

Me uskonnottomat pysähdymme jouluna muutamaksi päiväksi rauhoittumaan, iloitsemaan - ja välttelemään kaikkea uskonnollista sanomaa. Kotiväki on onneksi lakannut pyytämästä, että lähdettäisiin joulukirkkoon. Olin kerran, en mene toiste. Kirkossa tulee falski olo, vähän turhautunutkin. Rukoukset ja muut uskonnollisiin rituaaleihin kuuluvat asiat ovat vieraita ja tylsiäkin, jos niiden edustamia arvoja ja maailmankuvaa ei jaa. Kristitty rauhoittuu kirkossa, uskonnoton muuttuu levottomaksi.

Siksi yritän tänäkin jouluna rakentaa omia perinteitäni. Pysytellä kaukana seimikuvaelmista, syödä pizzaa ja katsoa videoita, jotka eivät mitenkään liity jouluun. Tai no, ehkä oheisen joulutarinan voisi katsoa.

Oikein höpöä joulua kaikille! Palaillaan asiaan välipäivinä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan mieletön projekti. Mäkin lähtisin, jos uskaltaisin. Oikeasti olen sitä mieltä, että en vain uskalla ottaa sitä viimeistä päätöstä ja jättää koko viina.

Mä vaan tsemppailen näitä raittius tai ei-raittius-jaksoja ja jotenkin en vaan uskalla.

Siitä on kysymys. Äläkä ihmeessä lopeta projektia. Haluan lukea lisää.

Mutta - Peppi on pelkuri!